NE YENİR?

AFYONKARAHİSAR:

Oldukça zengin bir mutfağa sahip Afyonkarahisar’da yöresel lezzetler ön plana çıkmaktadır. Özellikle hamur işleri, haşhaşlı, ete dayalı yiyecekler çoğunluktadır. Afyon Kaymağı, lokum ve sucuk yöreye has diğer lezzetlerdir. Başlıca yemekleri arasında bulgur yemekleri, sakala çarpan çorbası,çullama köfte, ilibada dolması, sulu köfte, sırt dolması, göce tarhanası, nohut çöreği, göce köftesi ve tarhanası, özbek pilavı, afyon kebabı, patlıcan böreği, patlıcan musakkası, Afyon otu salatası yer alır. Tatlı olarak ise kaymaklı ekmek kadayıfı yöreyle bütünleşmiştir.

KÜTAHYA:

Yöresel yemekler hamur işleri ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Haşhaşlı ekmek, Gökçümen hamursuzu, parmak pide, gözleme, tereyağlı şibit, su böreği, mantı çeşitleri, cimcik, hamur işlerinin , küp eti, güveç, yahni, kavurma ve köfteler, labada, lahana, yaprak sarmaları, domates, biber, patates, patlıcan dolmaları ise et yemeklerinin en bilinenleridir. Kızılcık tarhanası, miyane çorbası, oğmaç, teke ve sıkıcık çorbaları ile tutmaç çorbası yöreye has çorbalardır. Özel bir içle doldurulan kabak tatlısı, yufkalı tatlılar, güllaç, ev baklavası, helvaları ise yöreye has tatlı çeşitleridir.

ESKİŞEHİR:

Unla yapılan yemekleriyle ünlü olan Eskişehir mutfağı Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağından büyük ölçüde etkilenmiştir. Haşhaşın kullanımının çok yaygın olduğu yöre mutfağının en önemli lezzetleri; çi börek, haşhaşlı cevizli ekmek, haşhaşlı bükme, pırasalı Arnavut böreği, balaban kebap, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, ağzı açık, kelem sarma, ciğer sarması, kökrek dolma, düğü köfte çorbası, göceli tarhana çorbası, gözlemedir.Tatlı olarak ise met helvası ve petifür yöreye has lezzetlerdir.